Urban Incubator: Belgrade

Otkrij Savamalu
Urban Incubator: Belgrade jedinstveni je projekat namenjen uređenju beogradske četvrti Savamala, koja je trenutno potpuno zapostavljena. U okviru ovog projekta budućnost Savamale neće oblikovati urbanisti, političari i investitori, već umetnici, arhitekte i aktivisti različitog profila, koji će godinu dana zajednički ulagati napore u revitalizaciju ove četvrti.
Gde se odvija projekat Urban Incubator: Belgrade
Savamala je beogradska četvrt na oblama reke Save, nedaleko od najužeg centra grada. Položaj joj je izuzetno lep, a ima i veoma bogatu istoriju, o čemu svedoče i brojne stare građevine. Ratovi, autokratski režimi i ekonomske krize ostavile su, međutim, poslednjih decenija vidne tragove na Savamali. Danas su zgrade u ovom kraju ruševne, a četvrt propada, kako ekonomski, tako i socijalno. Uprkos tome, Savamala još uvek ima potencijal za to da razvije nove i jedinstvene kvalitete.

Urban Incubator/ Savamala - a City-Quater Re-Invents itself



Koji su ciljevi projekta Urban Incubator: Belgrade?
Projekat Urban Incubator: Belgrade teži tome da unapredi kvalitet života gradskog stanovništva, zalaže se za grad po meri čoveka i trudi se da i same žitelje Savamale podstakne na to da uzmu stvari u vlastite ruke. U prvom planu pritom nisu lukrativni poslovi s nekretninama, a ni bilo kakvi drugi komercijalni interesi, već kulturne i socijalne vrednosti ove četvrti. Projekat Urban Incubator: Belgrade podržava razvoj Savamale s otvorenim ishodom, u koji će se uključiti i njeni žitelji, a i brojni drugi učesnici. U tom smislu Savamala bi trebalo da posluži kao uzor za celu Srbiju, pa i za čitavu Jugoistočnu Evropu.
Ko je pokrenuo projekat Urban Incubator: Belgrade?
Projekat Urban Incubator pokrenuo je Goethe-Institut u Beogradu, a regionalna centrala Goethe-Instituta za Jugoistočnu Evropu proglasila ga je projektom izuzetne vrednosti i značaja (excellence project). Pored toga, on uživa i podršku Grada Beograda i Gradske opštine Savski venac. U ovom kompleksnom projektu učestvuje preko deset pojedinačnih lokalnih i međunarodnih projekata iz oblasti umetnosti, arhitekture, urbanizma i socijalnog angažmana. Njihovi su nosioci arhitektonski tim "Raumlabor" iz Berlina, Univerzitet tehničkih nauka u Cirihu (ETH), Treći Beograd, Akademija likovnih umetnosti u Hamburgu, Akademija likovnih umetnosti u Cirihu, internetska platforma "Nexthamburg", izvođački sastav "Đumbir Ansambl", alternativni arhitektonski časopis "Kamenzind" ( BHSF arhitekti iz Ciriha), arhitektonski duo koji čine Maja Popović i Boba Stanić (Beograd/Amsterdam), Goethe-Guerilla i mnogi drugi. Svi će oni u Savamali delovati tokom čitave 2013. godine.

Коментари

Популарни постови са овог блога

TEHNIKE CRTANJA U PEJZAŽNOJ ARHITEKTURI (AMELIN BLOG)

EKOLOGIJA, EKOLOGIZAM I INDIGENO DRUSTVO

STUDENTSKI RADOVI - Pejzazna arhitektura i urbani dizajn