TEHNIKE CRTANJA U PEJZAŽNOJ ARHITEKTURI (AMELIN BLOG)

TEHNIKE CRTANJA U PEJZAŽNOJ ARHITEKTURI

izvor: iz ugla pejzažnog arhitekte - amelin blog
http://pejzazna-arh.blogspot.com/2014/01/tehnike-crtanja-u-pejzaznoj-arhitekturi.html
 Način na koji se mogu prikazati projekti u pejzažnoj arhitekturi može se veoma razlikovati. Zato, ukoliko  bismo uporedili par projekata od strane različitih autora, uvideli bismo razliku u samom korišćenju  raznih  softverskih programa, odnosno pribora za crtanje ukoliko je u pitanju ručni rad. I onda bi sebi postavili  pitanje, šta je dobro a šta ne, odnosno šta je lepo a šta ružno, ako se crteži uopšte i mogu definisati na taj  način ,jer svako ima svoju "tehniku " crtanja i način na koji najbolje izražava svoju kreativnost.
 Osnovne tehnike koje se najviše koriste za crtanje su: ručno i komjutersko crtanje, a svaka od ovih tehnika  se može razlikovati i međusobno kombinovati.
 Ručno crtanje-je osnova svih radova, da li samo početnih skica i analiza ili i konačnog izgleda, to je pitanje i  individualnog odabira. Najčešći pribor koji se koristi za ručno crtanje su olovke, tuševi, razne drvene bojice,  vodene boje i sl. a često i kombinacija svega nabrojanog. Posebno su popularni "sketchevi " (sketches) koje  mnogi autori koriste kao primarnu tehniku crtanja i ona se zasniva na ručnom crtanju, kao i kompjuterskom  (stil ručnog crtanja koji se podešava ).Ova tehnika crtanja (rukom) definitivno i dalje ima svoje prednosti  iako mnogi misle da je kompjutersko crtanje jednostavnije i češće primenljivije. Za mnoge radove se možda  ne bi ni primetilo da su urađeni ručno, ukoliko su izuzetno obrađeni.


Ručno crtanje-tehnika grafitne olovke


Ručno crtanje-drvene boje
Komjutersko crtanje je primena različitih softvera i tu se opet u zavisnosti od ličnog odabira, koriste i kombinuju programi koji  služe za projektovanje.Linijski crteži se kreiraju u atocadu a mogu i da se oboje i sl. ili se importuju u neke druge programe kako bi se dalje obradili. To su uglavnom photoshop, sketchup, adobe ilustrator  i mnogi drugi i tu tek postoji mnoštvo varijacija u samom korišćenju.


Autocad linijski i obojen crtež

Crtež obrađen u photoshopu


Photoshop vodene boje

3d izgled-sketchup

Osnova i 3d izgled-Realtime landscaping program

Mogućnosti kreiranja crteža je zaista mnogo. Zbog toga je dobro poznavati sve tehnike, jer nikad se na zna kada će vam zatrebati. Koju tehniku crtanja vi koristite?

Коментари

Популарни постови са овог блога

EKOLOGIJA, EKOLOGIZAM I INDIGENO DRUSTVO

STUDENTSKI RADOVI - Pejzazna arhitektura i urbani dizajn