Konkurs za arhitektonsko vizuelno obeležje starog gradskog jezgra

Pažnja, otvara u novom prozoru. PDFŠtampaEl. pošta

Počinje rekonstrukcija starog gradskog jezgra

PANČEVO, 15. septembar 2011. (TV Pančevo) – Sledeće nedelje počinju radovi na rekonstrukciji dela starog gradskog jezgra. Istovremeno, Direkcija za izgradnju raspisaće konkurs za arhitektonsko vizuelno obeležje ovog dela Pančeva. Konkurs će trajati do oktobra, a najbolji radovi biće prezentovani za Dan grada Pančeva, 8. novembra. ShareThis
Konkurs za arhitektonsko vizuelno obeležje starog gradskog jezgra biće objavljen u ponedeljak 19. septembra u politici. Na konkurs se mogu prijaviti stručnjaci i studenti iz oblasti arhitekture, dizajna, umetnosti i gradjevine.
- Imali smo i nedavno izložbu, a to je bilo u sklopu aktivnosti koje smo imali, kako bi dali poseban značaj ovom delu grada,odnosno da sveobuhvatno sagledamo sve mogućnosti i da ih otvorimo. Želimo da gradjanima otvorimo perspektivu razvoja tog dela Pančeva, zatim da se život tu vrati i da naš grad dobije ono što zaslužuje, izjavila je na današnjoj konferenciji za novinare u JP „ Direkcija“ Gordana Denčić-Kušljić.
Radove će ocenjivati stručni žiri sastavljen od profesora sa nekoliko sprskih fakulteta. Jedan od članova žirija profesor na arhitektonskom fakultetu Zoran Đukanović kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da bi prostor starog gradskog jezgra trebalo da prati izgled Pančeva iz prošlosti uz primese sadašnjosti, ali i budućnosti.
- Mi to zovemo vizuelno obeležje, računajući na činjenicu da savremena umetnost ide ka pravcu koji zovemo multimedija. To znači da arhitektura prestaje da bude prostor unutar četiri zida. Krajem 20. i početkom 21. veka uvedeni su novi mediji kroz koje se vizuelna obeležja mogu predstavljati. Nismo hteli da sugerišemo umetnicima kako da rade, i time smo otvorili mogućnost da se na ovaj konkurs prijavi najširi dijapazon umetnika, arhitekata, dizajnera“ kazao je član žirija Zoran Đukanović, sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.
Sledeće nedelje počinje rekonstrukcija jednog dela starog gradskog jezgra. Koštaće oko 50 miliona dinara. Novac je obezbedjen iz gradskog budžeta. Radove će sprovoditi konzorcijum pančevačkih građevinskih preduzeća: „Vojvodina put“, „Pro banat“, i Finnet.
- Sprovedena javna nabavka, i sledeće nedelje ih uvodimo u posao. Radiće se Štrosmajerova ulica, zatim Trg kod Katoličke crkve i Gimnazije, kompletno infrastrukturno opremanje, izrada platoa, sa akcentom na očuvanje starog gradskog jezgra, zaključno sa javnom rasvetom koja će pratiti ovaj vizuelni identitet, najavila je Gordana Denčić Kušljić.
Vrednost celog projekta rekonstrukcije starog gradskog jezgra iznosi oko 300 miliona dinara. Gradska vlast planira da staro Pančevo postane atraktivno za građane ali i potencijalne investitore.

Коментари

Популарни постови са овог блога

TEHNIKE CRTANJA U PEJZAŽNOJ ARHITEKTURI (AMELIN BLOG)

EKOLOGIJA, EKOLOGIZAM I INDIGENO DRUSTVO

STUDENTSKI RADOVI - Pejzazna arhitektura i urbani dizajn